HeikkiKostamo Ajatukset ovat vapaat

Suuret ikäluokat jälleen

 

Suuret ikäluokat ovat saavuttaneet 65-70 vuoden iän. Nuo ikäluokat syntyivät Suomen murrosvaiheessa. Sota oli juuri takana ja karjalaiset siirtyneet nykyisen Suomen alueelle. Rintamamiehet ja siirtoväki piti asuttaa nopeasti. Rakennettiin asutustilat ja rintamamiestalot. Huolimatta vaatimattomista olosuhteista syntyvyys nousi korkealle tasolle. Puhuttiin jopa pirttiviljelystä.

Nyt Suomi on jälleen murrosvaiheessa. Maahanmuuttajien tulva on täyttänyt pakolaiskeskukset ja uusia perustetaan kiivaaseen tahtiin. On ennustettu maahan saapuvan jopa 50 000 maahanmuuttajaa tänä vuonna. Muuttajien tulva tuskin päättyy tähän vuoteen. Lisäksi on vielä huomioitava vielä perheidenyhdistämisoikeuden nojalla maahan muuttavat. Täten voidaan arvioida että maahanmuuton kokonaismääräksi vuosittain olevan 100 000 henkeä.

Suomen talouden rakenteellisten ongelmien takia pakolaisina maahan muuttavien työllistyminen on vaikeaa. Suuria haasteita suomalainen yhteiskunta kohtaa vakituisten asuntojen järjestämisestä maahanmuuttajille. Asutustilat ja rintamamiestalot rakennettiin hartiapankkiperiaatteella. Tätä tuskin voi odottaa nykyisessä tilanteessa.

Ehkäpä yksi asia kuitenkin toistuu, nimittäin uudet suuret ikäluokat. Tulijat ovat olleet pääasiassa nuoria miehiä. Jos miehillä ei vielä ole omaa perhettä, siis siinä mielessä kuin perhe Suomessa ymmärretään, on avioituminen useimmalla edessä. Vaimo noudetaan tavallisesti omasta lähtömaasta. Avioliitto on hyväksytty syy maahanmuutolle. Jos tulijalla on oma perhe niin se voi tulla siinä laajuudessaan kuin tässä yhteydessä ymmärretään sanalla perhe.

Kantaväestölle syntyy vuosittain 60 000 lasta. Kun tähän lisätään maahanmuuttaneiden synnytykset voidaan puhua suurista ikäluokista jälleen. Ovatko uudet suuret ikäluokat haaste vai mahdollisuus paljastuu myöhemmin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat